Italiaans eten, wie kent de bekendste gerechten hieronder niet? Maar is de oorsprong van al het Italiaans eten wel echt Italie? Hieronder lees je alles erover, de mooiste verhalen bij de bekendste gerechten.

Panna cotta

Misschien niet het allerbekendste in deze categorie Italiaans eten. Dit trilpuddinkje van gekookte slagroom (panna cotta) is wel één van de heerlijkste en populairste dolci van Italië. Het dessert wordt vaak geserveerd met een zoete saus van frutti di bosco (bosvruchten), caramel of chocolade. Ook alcoholische toevoegingen als rum, marsala en zelfs vin santo worden niet geschuwd. Van oorsprong zou het een toetje uit Piemonte zijn, uit begin 20ste eeuw. Pas in de jaren 60 komt het in kookboeken voor. Een glaasje spumante erbij maakt het allemaal nog lekkerder.

Pizza met italiaanse ingredienten, pizza is natuurlijk het bekendste Italiaans eten

Pizza, het bekendste Italiaans eten

‘Maar het belangrijkste is … die bodem!’ Het ‘die’ moest de Italiaanse origine van de met een komisch accent sprekende pizzabakker Mario benadrukken. (Wie nog weet voor welk merk deze Mario optrad, mag het zeggen…)

De pizza komt ergens uit het Middellandse Zeegebied, waar al duizenden jaren ronde broden worden gebakken die dan meteen als bord dienden. In Italië doken ze in de 17e eeuw in de annalen op, toen er in Napels ‘pizzaioli’ waren die ze bakten. Tot de jaren 60 waren pizza’s nog vaak vierkant en schaars belegd, later werden ze pas rond en dikbelegd. Door de emigratie van veel Italianen naar de VS ontstonden allerlei niet-Italiaanse varianten, zoals pizza bolognese en pizza carbonara. En dan hebben we het nog niet eens gehad over een van de populairste pizza’s in Nederland, de pizza shoarma!

Pasta carbonara

De herkomst van pasta carbonara is een kwestie waar gastro-historici zich al lang over buigen, zonder vaststaand resultaat. Het zou kunnen verwijzen naar carbone, het Italiaanse woord voor steenkool. In dat geval zou het hartige kost voor mijnwerkers zijn geweest. Het zou ook kunnen verwijzen naar de Carbonari , ‘de kolenbranders’, een genootschap dat een belangrijke rol speelde in de eenwording van Italië. En het zou in de Tweede wereldoorlog kunnen zijn ontstaan toen de rantsoenen van de Amerikaanse geallieerden in Italië bestonden uit poedermelk, bacon en eieren. Daarvan zou de plaatselijke bevolking een calorierijke pasta hebben weten te maken. Overigens is pasta carbonara in landen als de Verenigde Staten veel populairder dan in Italië.

Italiaans eten, ideaal voor de student

Een blik ravioli is natuurlijk ideaal als je snel iets op tafel wil zetten. Zelf ravioli maken is een heel ander verhaal. Je moet goed zijn met deeg en vooral netjes kunnen vouwen. In Italiaanse restaurants krijg je ravioli vaak in groot formaat voorgezet., met voor Hollandse begrippen teleurstellend weinig exemplaren. Vaak slechts drie of vier, maar dan wel grote, besprenkeld met goede olijfolie en soms wat parmezaan of basilicum. De naam komt waarschijnlijk van het Genuese rabioli, wat ‘restjes’ betekent. Vroeger werden ravioli vooral gevuld met kliekjes.

Pesto della casa

Zelf pesto maken is heel eenvoudig. Je hebt verse basilicum nodig, olijfolie, pijnboompitten, knoflook, pecorino, parmigiano en een snufje zout. Fijnsnijden en raspen, en daarna in de blender, tot je een mooie gladde mix hebt, en klaar is je pesto! Overigens is het lekkerder als je een houten vijzel gebruikt en een marmeren kom. De beste pesto komt van oudsher uit Genua, de echte pesto genovese. Pesto met walnoten, rucola of brandnetel kan ook heel lekker zijn.

Macaroni

Macaroni is bekend en geliefd italiaans eten. Van de Amerikaanse Mac ’n cheese tot de klassieke variant uit Italië, iedereen kent het. De romeinen kenden al een ellenboogvormige pasta. Macaroni is gemaakt van durumtarwe en water. Deze wordt onder hoge druk door een mal geperst en verkrijgt zijn typisch kromme vorm doordat de pasta door een scheefgeplaatste ring in de vorm wordt afgeremd. De hedendaagse benaming lijkt echter in Engeland te zijn ontstaan in de 18e eeuw. Gek genoeg komt deze naam van een spottende benaming voor jonge modieuze mannen die The Macaroni Club genoemd werden en alles wat op dat moment hip was ‘very macaroni’ noemden.

Gnocchi

Gnocchi (spreek uit als: njokkie) zijn een basisgerecht, zoals pasta. Tegenwoordig zijn ze bij ons bekend in de vorm van aardappelbolletjes, maar voordat de aardappel in Italië werd geïntroduceerd werden gnocchi vooral gemaakt van meel, water en eieren. De naam in Italie voor de aardappelversie is gnocchi di patate, die van de originele is gnocchi alla romana. Aan de aardappelkussentjes kunnen verschillende ingrediënten worden toegevoegd, van spinazie en tomaat tot gorgonzola of fijngesneden vlees. En kennen wij ze vooral als pastavervanger, in Italië worden ze in vele gerechten verwerkt: gekookt in bouillon, als ovenschotel en zelfs als toetje in melk gekookt en met honing erover.

Bolognese

Spaghetti bolognese is een van de bekendste pastagerechten, maar in Bologna zul je nergens op de kaart vinden. Ook als je de spaghetti niet alla bolognese, maar keurig al ragù bestelt, is de kans groot dat ze het niet voor je zullen bereiden. Bij deze traditionele gehaktsaus, horen namelijk tagliatelle all’ uovo: platte, bredere pastaslierten. Als je dan toch in Bologna bent, kun je niet om de oudste universiteit van Europa heen. Hij bestaat al sinds 1088. Ga dan vooral ook langs bij het Palazzo dell’ Archiginnasio uit 1562, een van de vele prachtige oude universiteitsgebouwen.

Prosciutto

Italië heeft een ontzagwekkende variatie in smaak en productiewijzen van ham. Prosciutto crudo is gedroggde ham die je ongekookt kunt opdienen, liefst dungesneden; prosciutto cotto is eerst gekookt. De bekendste ham uit Parma, de Prosciutto di Parma heeft een licht notige smaak net als dat andere wereldberoemde product uit Parma; Parmigiano Reggiano. Maar ook de ham uit San Daniele in Friuli valt in de categorie van heerlijkste Italiaans eten. De echte prosciutto wordt gemaakt van de achterpoot van een varken. Het droogproces is essentieelen hangt van veel factoren af: de droogruimte moet koud maar vochtig en goed geventileerd zijn, en ook de timing van de verschillende fasen van de productie is erg belangrijk. Het hele droogproces duurt maximaal 18 maanden.

Prosciutto, Italiaanse gedroogde ham

Bruschetta

Gegrild brood besmeert met knoflook en besprenkeld met een extra vergine olijfolie, zout en peper: zo verrukkelijk kan eenvoud zijn. De bruschetta is uitgevonden in Midden-Italie, in de regio Le Marche. Overigens doet men er vaak nog van alles op: rode pepertjes, tomaatjes, worst, groente, ansjovis. Ook kruiden als oregano en basilicum kunnen iets extra’s toevoegen. In Toscane noemen ze bruschetta ook wel fettunta, ‘geolied stuk brood’. Het woord bruschetta komt van bruschare: dat op kolen roosteren betekent.

Bron: Italië magazine 2018